Kamee-istutus
Eng. Reverse set bezel
Kameen istuttaminen on oikeastaan kiven kiinnittämistä altapäin kehykseensä. Tätä tapaa voidaan käyttää myös isokokoisille tasaisille tai hieman kaareviksi hiotuille kiville. Yleisintä altapäin kiinnittäminen on nimenomaan simpukasta leikatuille reliefeille, kameille, sekä kerroskivilajeista hiotuille kivikameille ja gemmeille.
Kehyksen valmistaminen
Valmistus alkaa kehyssarjan teolla. Kullasta valmistettava kehys voi olla melko ohutta materiaalia, 0,3 mm riittää. Kehykseen on hyvä varata riittävästi korkeutta, koska kamee on harvoin suora. Yleensä se kaartuu epämääräisesti niin pituus- kuin leveyssuunnassakin. Gemmit ovat yleensä suoria tai ainakin niiden kaarevuus on hallittua. Kehyksen on oltava tarkalleen kameen muotoinen ja kokoinen. Väljyyttä voi olla sen verran että kameeta ei tarvitse väkisin painaa kehykseen. Kun kehys on juotettu ja naputeltu muotoonsa, painetaan kamee sisään ja piirretään sen muoto yläpuolelta terävällä piikillä tarkasti sisäseinään.
Viilataan yläreuna muotoon ja sovitetaan päällyslanka paikoilleen. Langan voi tehdä esimerkiksi millimetrin vahvuisesta pyöreästä tai neliölangasta ja litistää se tasorautojen välissä oikean ( noin 0,25 mm ) vahvuuteen. Päällyslanka taivutetaan vastaamaan yläreunan muotoa siten, että sitä jää hiukan kehyksen ulkopuolellekin. Kehys on muistettava hehkuttaa ennen päällyslangan juotosta. Langan voi sitoa juotoksen ajaksi ohuella kierretyllä pintilangalla. Juotepalat asetetaan kehyksen ulkopuolelle.
Juotoksen jälkeen kehys viilataan ulkopuolelta puhtaaksi. Päällyslangan leveyden määrää kameen kuvan koko sekä sijainti. Monesti kuva tulee hyvin lähelle, jolloin päällyslanka on pakostakin hyvin kapea. Kun lanka on viilattu tasalevyiseksi, voidaan miettiä sen profiilia. Profiili voi olla joko puolipyöreä, tasainen tai hieman viistetty. Tämän jälkeen kamee painetaan kehykseensä ja merkitään sen alareuna kevyesti kehykseen. Kehyksen korkeus riippuu kameen paksuudesta ja kaarevuudesta sekä halutusta alareunuksen koristuksesta. Sisäpuolelle tuleva kiinnityslanka on paksuudeltaan 0,5 mm, joka on myös otettava korkeuslaskuissa huomioon.
Ulkopuolen koristereunus juotetaan kiinni ja kehyksen ylimääräinen korkeus poistetaan. Tämän jälkeen kiinnitetään halutut mekanismit. Kiinnityslangan on oltava kehyksen muotoinen ja tiukasti sen sisään sopiva. Perinteinen kiinnitystapa on painaa kaivertimella pienet kynnet pitämään lankaa paikoillaan ja varmistaa kiinnitys pehmeällä tinajuotoksella. Tina tuhoaa mahdollisissa myöhemmissä korjausjuotoksissa kultakehyksen, joten sen käyttöä on syytä välttää. Nykyisin tinajuotos korvataan kaksikomponenttiliimalla. Kyseinen kiinnitys mahdollistaa langan poiston siten, että painetaan veitsen terä sen ja kehyksen väliin, ja vetämällä lanka irti. Tällöin sekä kehys että kamee säilyvät ehjinä. Samalla tavalla kiinnitetään sekä gemmit että muut altapäin kiinnitettävät kivet.