Palladium

Eng. Palladium Sve. Palladium Fra. Palladium De. Palladium Esp. Paladio 
 
Palladium on metallinen alkuaine, jonka järjestysluku on 46 ja atomipaino 106.42. Palladium on jalometalli ja kuuluu platinametallien ryhmään. Muut platinametallit ovat platina, osmium, iridium, rutenium ja rodium. Palladium on nimetty pikkuplaneetta Pallaksen mukaan, jota pidettiin vielä planeettana alkuaineen nimeämisen aikaan.
 
Palladium on pehmeää, hopeanväristä ja myrkytöntä metallia, joka muistuttaa platinaa. Sillä on platinametalleista pienin tiehys ja matalin sulamispiste. Karkaistu palladium on pehmeää ja venyvää, ja kylmämuokkaus lujittaa sitä huomattavasti. Palladium reagoi rikkihapon ja typpihapon kanssa, ja liukenee hitaasti suolahappoon. Se ei reagoi hapen kanssa normaalilämpötilassa.
(Wikipedia)
  
Palladiumia käytetään korunvalmistuksessa, koska se on varsin kevyt, pehmeä ja helposti muokattava materiaali. Siitä voidaan valmistaa suuriakin koruja ilman, että tuotteen paino ja hinta kohoavat liiaksi. Palladiumin raaka-ainehinta on tällä hetkellä kullan ja hopean hinnan välillä. Väriltään se on hopeanharmaa.
Palladiumia käytetään koruteollisuudessa kullan seosmetallina valkokultaa käytettäessä. Aikaisemmin kultaseoksen valkoiseksi värjäämiseen käytettiin nikkeliä, mutta nikkeliallergian yleistyttyä sen käyttöä on vältetty. Palladiumvalkokulta on pehmeämpää, ja sillä on parempi vastustuskyky ihon vaikutuksia ja ilman oksideja vastaan. Palladiumia lisätään myös platinaan parantamaan sen muokkausominaisuuksia ja vaalentamaan plantinan väriä.

Suomessa palladiumtuotteita on voinut leimata kansallisella jalometallileimalla jo vuoden 2009 tammikuusta lähtien.